Ann-Getter Annuk Taanist

Ma õpin rahvusvahelist kommunikatsiooni ja multimeediat (BA) Taani väikelinnas Herningus. Minu otsus minna välismaale õppima oli väga palju seotud sellega, et olin juba varem võõrsil elanud.


Pärast põhikooli lõpetamist olin vahetusõpilane Ecuadoris ning seal elades veendusin, et multikultuurne keskkond ja rahvusvaheline haridus on just need, mis mind köidavad. Seekord aga ei tahtnud ma enam nii kaugele minna ning otsustasin, et Euroopa on just õige koht, kus järgnevad 3 aastat veeta. Otsisin erinevaid programme ning kõige põnevam tundus mulle kombinatsioon kommunikatsioonist ja multimeediast. Samuti oli minu jaoks tähtis Aarhuse Ülikooli rahvusvaheline hea maine ja tunnustatus.

Kuna ma olen kohe lõpetamas, võin julgelt öelda, et olen väga rahul oma otsusega ja siit saadud kogemustega. Õppides tegime väga palju koostööd kohalike firmadega ja enamus eksamitest põhinesid elulistel ärijuhtumitel. AU Herning on Aarhus University üks kõige modernsemaid osakondi, mis tänu oma väiksusele tingib sõbraliku õhkkonna. Näiteks on suhtlus õppejõudude ja tudengite vahel tihtipeale väga familiaarne – üksteist teatakse nimepidi, suhtutakse kui võrdne võrdsesse ja probleeme lahendatakse sõbralike arutelude käigus. Kool paneb suurt rõhku õpilastele hea keskkonna loomisele ning nende soovidega arvestamisele.

Taanis on väga levinud n-ö õpilastööd. Ka siinsete kohalike noorte jaoks on tavaline, et nad töötavad või on töötanud nõudepesijate, koristajate, laotööliste või muude taoliste ametikohtade esindajatena. Tihtipeale on sellised töökohad ainsaks väljapääsuks rahvusvahelistele tudengitele majanduslikuks iseseisvuseks, sest muudel ametikohtadel on oluline taani keele oskus. Samas aga ei tasuks lasta ennast heidutada, sest tunnipalk on kordades suurem kui kodumaal ning ühiskonna suhtumine ka teistsugune, näiteks lihttöölisi ei arvustata nii kriitiliselt.

Soovitus kõikidele tulevastele tudengitele, kes siia plaanivad tulla: pakkige kaasa vihma-ja tuulekindlad riided, olge valmis ülimaks võrdõiguslikkuseks, pidevateks grupitöödeks ja vaidluseks selle üle, kas Skype on pärit Eestist või siiski Taanist. ;-)

5 Mar 2013